Life and Style

The Outsider

The Outsider

Bye-Bye téveszmék, 'férfias edzések' nőknek is!

Avagy 'félek, hogy túl izmos leszek, ha súlyokat használok'

2017. június 29. - Az Outsider

Manapság sajnos még mindig gyakran előfordul, hogy a nők nem mernek belevágni keményebbnek tűnő edzésformákba, mert rengeteg téves információt hordozó cikket, vagy kommentet olvasnak ezekről. Halomszámra lehet találni különböző fórumokon, vagy a közösségi hálón elrettentő történeteket sérülésekről is, mely szintén nem könnyíti meg a hölgyek döntését, mikor edzéstípust választanak maguknak.

Öntsünk hát tiszta vizet a pohárba!

Nem, nem leszel túl izmos, ha súlyokkal dolgozol! Nem, még akkor sem, ha nagy súlyokat használsz. A túl izmos egyébként is egy olyan fogalom, melyet nehéz lenne pontosan meghatározni. Hányszor hallottuk már mind, a következő mondatot:  'nézd meg, olyan akarsz lenni mint azok az eres bodybuilder nők, 40-es bicepsszel? Undorító!' Nyilván nem fog senki bodybuildernek kinézni felpumpált karral, amíg nem adja a fejét komoly versenydiétára és nem követi a versenyzőknek kiírt edzéstervet. És ez itt a lényeg: akiket a médiában, és a cikkekben látunk, azok mind komoly versenyzők. Az egész életüket az általuk úzött sportnak szentelik, nagyon szigorú étrendet követnek, és napi több edzést iktatnak be. Hiába megyünk le akár 4-5 alkalommal a terembe, és sportolunk aktívan, ez még mindig nem ér fel a versenysporttal(de persze nagyon szép eredményeket lehet elérni vele). A Margit-szigetre is sokan járnak le futni, még sem látok Budapest utcáin Michel Jenneke(ausztrál atléta) popsikat. Ugye?

michelle1.jpg

Felmerül továbbá a következő mumus is: 'veszélyes a sport, le lehet sérülni' vagy a 'nem guggolok mélyre, mert az rosszat tesz a térdemnek'. Igen, minden sportban ott van a  sérülés veszélye, még abban is, ahol semmilyen eszközt nem használnak, de amíg odafigyelünk és agyban is jelen tudunk lenni edzésen, plusz megbízható edzőket választunk, nem lehet baj. Oda kell figyelni, ahogy nap mint nap odafigyelünk pl. a közlekedésnél, főzésnél stb.

Nézzünk meg két sportot, melyek elsőre ijesztőnek és visszataszítónak tűnhetnek a női nem számára, és kicsit barátkozzunk meg velük.

Crossfit, és Crosstraining:

Most nem megyek bele, hogy mi a különbség a kettő között, de érdemes utánaolvasni hivatalos fórumokon! Inkább szeretném kiemelni, hogy mennyire változatos és fárasztó sport. Sokszor a Crossfitben alkalmazott gyakorlatsorok mindössze 12 percig tartanak, vagy időre mennek és akár pár perc alatt le lehet darálni őket, mégis felérnek más fitnessprogramok 1 órás edzéseivel is. Emellett ez egy olyan edzéstípus, mely vegyíti a legnehezebb és leghasznosabb gyakorlatokat különbőző más sporttágat repertoárjából. Ami szerintem a leghasznosabb, hogy rengetegszer tűnnek fel pl súlyemelésen alapuló és ketlebell gyakorlatok. Mindkettő fantasztikusan erősíti és formálja a törzsizomzatot, mely elengedhetetlen az egészséges tartás és nem mellesleg a csinos és lapos has eléréséhez.

Az alább látható hölgyek, akik egyesek szerint taszítóan izmosak, na ők bizony versenyatléták! Évek óta a világ élvonalába tartoznak, és általában napi 2-3 edzésen vesznek részt, melyek kb 50 percesek, emellett óramű szerűen esznek, táplálékkiegészítők hadát szedik be(azt, hogy használnak-e szteroidokat, más doppingszereket, vagy hasonló készítményeket, az nem az én hatásköröm eldönteni, vagy bírálni). Hidd el, ha elmész heti pár Cross edzésre, még nem leszel 'ekkora', ellenben gyönyörű, kerek, nőies izomzatod lesz, mellyel képes leszel nem csak tükör előtt feszíteni, hanem nehéz dolgokat megmozgatni. Emellett még atletikusan-robbanékonyan is tudsz majd mozogni. Továbbá több, eddig számodra ismeretlen gyakorlattal is megismerkedhetsz, melyek általában komplexek és bár eleinte szigorúan edző mellett érdemes kísérletezni velük a sérülések, és a rossz beidegződés elkerülése végett, mégis nagy szerelemmé válhatnak.

Amerikában egyébként ennek a sportnak már nagyon kiépült kultúrája van, és hál' istennek, Magyarországon is egyre jobban kezd gyökeret verni, és terjeszkedni, mint a gomba!

 19549429_10211281600373654_280385212_o.jpg

Súlyemelés:

Az előző pontban már említésre került a súlyemelő gyakorlatok hasznossága. Amit még érdemes kiemelni, hogy olyan izmainkat tudjuk vele megmozgatni, melyeket valószínűleg más edzéseken nem sokat használunk, plusz mivel egy-egy gyakorlat kivitelezéséhez az egész testünk szinkron mozgása szükséges, így tökéletes zsírégető mozgásfajta(ugye sose gondoltuk volna). Mindemellett tökéletesen fejleszti a mobilitást és a koordinációs készségeket. Senkit ne tévesszen meg, mikor a tv előtt ülve nézi az olimpiát, és feltűnnek az alacsony, széles, néha már-már pufók súlyemelők, higyjétek el, ők se ma kezdték. Amennyiben nem nemzetközi versenyszintet szeretnél elérni, nem leszel 2x nagyobb, mint a pasid. És bár könnyűnek nem mondható, nagyon technikás sport, mégis kezdőként is be lehet sétállni egy terembe és belevágni az alapoktól. Ha attól tartasz, hogy terpeszben összeérő, tömör izmos lesz a combod heti pár súlyemelő edzéstől, ne aggódj, nem lesz. Ellenben belekukkanthatsz valami iagzán különlegesbe és nem kell tömött, vihogással teli teremben szívni a parfümfelhőt, mivel sajnos kishazánkban nem éppen ez a legelterjedtebb sporttág, főleg nem a hölgyek körében. Pont ezért  lehet szuper választás, hisz az edző is kevesebb emberrel foglalkozik egyszerre, így van ideje rád figyelni, plusz valami olyasmibe kezdhetsz ami még nem elcsépelt. 

 erin_parker_weightlifting.png

Ezeket összevetve talán tényleg érdemes kilépni a komfortzónánkból és kipróbálni olyan sportágakat is, melyekre eddig ferde szemmel néztünk. Természetesen nem kötelező a fent említettek közül választani, hisz annyi fantasztikus lehetőség van még a megszokott csajos csoportos órákon kívül is. Ne habozzatok keresgélni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theoutsider.blog.hu/api/trackback/id/tr212625585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemsissi 2017.06.29. 20:33:33

crosstraining = az edzőterem tulajdonosa nem hajlandó megfizetnie a crossfit szó használati jogát

ketkerek 2017.06.30. 09:54:37

Tegyük hozzá, ha ugyan annyiért adja, mint az igazi CrossFit óra ára, akkor Ő nem akarja megfizetni.
Ha az árral is lejjebb megy, akkor inkább a kuncsaftok nem akarják megfizetni :-)
Nem kis pénzről van szó
süti beállítások módosítása