Life and Style

The Outsider

The Outsider

Egy közösségi média-függő vallomásai

2017. július 07. - Az Outsider

Kérlek kedves olvasó oldozz fel, vétkeztem, komoly függőségben szenvedek! Függőségem tárgya a közösségi média. 

Tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül! Bármennyire is tagadja az emberek kb 90%-a, a beismerés félegészség. Hiába erősködnek, hogy ők nem használják olyan sokat a közösségi oldalakat, állításuk szerint nem beteges a napi telefonhasználatuk, biztos, hogy ők is e népbetegség alanyai. Tisztelet a kivételnek! Igazából a téma már régen lerágott csont, de most szeretném egy másik, kevésbé degradáló oldaláról bemutatni a problémát. Mert igen, mondjuk ki, ez egy nagy probléma, de semmi sem csak fekete és fehér! 

1_wotla5ilj6sm79agolcovw.jpg

 

Ahelyett, hogy arról regélnék, mennyire gáz a mai fiatalok, sőt minden korosztály ragaszkodása elektrotechnikai eszközeikhez és azokon található applikácóihoz, inkább kezdjük az előnyökkel. Én pl nagyon örülök, hogy napjainkban az internet bárhol, bármilyen módon elérhető. Pár éve még elképzelhetetlen volt, hogy ennyire könnyedén elérem a tömegközlekedési eszközök menetrendjét, úton-útfélen csekkolhatom az emailjeimet, dolgozhatok, rákereshetek számomra sürgős információkra. Ez a legnagyobb előnye a technikai fejlődésnek, bárhol-bármikor ott van a segítség a kezünkben. Továbbá imádom, hogy fillérekért, vagy ingyen érem el a barátaimat, nem kell néznem a percdíjakat. Csoportos beszélgetéseket tudunk indítani, és mindig nagyon 'update-elve' érzem magam szeretteimmel kapcsolatban. Pár kattintással megrendelhetek bármit, pezsegnek az online-boltok és hozzájuk tartozó alkalmazások, lefoglalhatok egy utazást, megszűntek a korlátok és a hosszadalmas procedúrák.

Mióta fénykorukat élik a blogok,vlogok,fórumok, insta-celebek stb., azóta mindenre van egy szuper csináld magad ötlet, vagy hasznos tipp tulajdonképpen bármilyen témában. Nem kell sokat keresgélni, ha valami érdekel minket, vagy kérdésünk merülne fel valamivel kapcsolatban, csak beírjuk valamelyik platformra a keresendő információt és ömlik felénk a sok lehetőség. Több csatornán követhetünk embereket, akiket szimpatikusnak találunk az élet bármely területén. Ez iszonyatosan hasznos, 10-15 éve ez a folyamat sokkal lassabb lefolyású volt, többször érezhettük magunkat tanácstalannak és elveszettnek.

Merész fiatalok osztják meg véleményüket és sokszor életüket Vloggerként, így már valóságshow-kat sem 'kell' néznünk, hisz minden a szemünk előtt zajlik. Soha nem volt még ennyire interaktív és nyitott a világ.

De, és itt jön a de! Amit már rengetegen kiveséztek, magam is sokat olvastam a dolog probleémás oldaláról:  elidegeníti a párokat, barátokat, mert mindenki a telefonját nyomogatja társasági események közepette is. Lefekvéskor a szerelmesek kezében már nem egymás mancsa, hanem szintén okostelefon található. Órákat pazarlunk el az életünkből az úgynevezett 'pörgetéssel'. Nekem egyébként ez a személyes kedvenc, és mumus egyben. Hosszú órákra vagyok képes elveszni pl Instagramon emberről-emberre ugrálva, vagy Youtube videókat léptetve folyamatosan egymás után. Mindeközben persze ezer és egymillió dolgom lenne, de nincs mit tenni, elkaptam a közösségi háló zombi vírusát.

n-facebook-addiction-628x314.jpg

Ami a legveszélyesebb, és kishazánkban is felütötte már a fejét, az a 'Bullying'. Talán itt még annyira nem vészes a helyzet, mint mondjuk Amerikában, ahol sorra vetnek véget fiatalok-gyerekek az életüknek, társaik internetes bántalmazása végett. Erre muszáj lenne még jobban odafigyelni, hisz egyre gyorsabban terjed, és bár viszonylag újkeletű dolog, szerencsére már rengeteg szakember foglalkozik a témával. Továbbá minden tiszteletem azoké a szülőké, akik ezt ki tudják szúrni, és megbeszélni gyermekeikkel, esetleg meg is előzni! Érdemes követni példájukat!

Lelkileg a felnőtt generációt is meg tudja viselni az social-media nyomása. Nap mint nap jönnek velünk szembe a sikeresebb-szebb-jobb-boldogabb ismerőseink az üzenőfalon. De nem minden arany, ami fénylik, csak ezt az egy dolgot érdemes fejben tartani. 

ilustrasi_selfie.jpg

Minden esetre, mielőtt elkezdjük szapulni a modern kommunikációs csatornákat, először nézzünk magunkba és gondolkozzunk el azon, ki ennek az egésznek az okozója. Mi magunk! Senkit nem kényszerítenek arra, hogy több időt töltsön böngészéssel, mint a családjával vagy szabadidős programokkal. Senkinek nem nyomják a halántékához a fegyvert, ha nem nyomkodja a telefonját az étteremben vacsora közben. Az, hogy beszippantott mindenkit a 'cyber tér', egy népbetegség, melyet saját magunknak okoztunk. Birkaként utánozzuk egymást szerkesztett, feltöltött képek alapján, majd ugyanezért másokat bírálunk.

Én bevallom, hogy függő vagyok, és élvezem! Próbálom a jelenség előnyeit kihasználni, hasznomra fordítani, és ha így nézzük, akkor nem is olyan elítélendő és vészes a dolog. Mint mindenben, itt is a mértékletesség a kulcsszó. Mindig van arany középút! Ha az egészséges életmódhoz hasonlítjuk, gyakorlatilag van olyan, hogy egészséges internet/közösségi média használat. Az élet minden területén át lehet esni a ló túloldalára. Életmód terén is a legjobb tanács, ha mindent fogyasztunk de mértékkel, mozgunk mértékkel, szórakozunk mértékkel, dolgozunk, de szintén mértékkel!

Mértékletességet a közösségi háló használatban!

A bejegyzés trackback címe:

https://theoutsider.blog.hu/api/trackback/id/tr2712646875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása