Life and Style

The Outsider

Őszintén a pánikbetegségről

Beszéljünk róla tabuk nélkül!

2017. október 20. - Az Outsider

Míg egyre több helyről és főleg fiataltól hallom, hogy szorongással, pánikrohamokkal, diszkonfortérzettel és még számos hasonló tünettel küzdenek, mégis a mai napig tapasztalható, hogy a mentális eredetű betegségekről beszélni ciki. És nem csak az érintetteknek, hanem mindenkinek tabutémának számít ez a lassan 'népbetegségnek' titulált probléma. Bár a tünetek betegenként változhatnak, nem minenkire hat ugyanúgy ez a speciális 'állapot', egy valami mindenkiben közös: az elveszettség, a szégyen, és a tehetetlenségérzet.

Régen sem volt ez máshogy, de valószínűleg az egyre jobban rohanó és változó világ csak erősíti az emberekben a megfelelési kényszert és az emiatti szorongásos, pánik tüneteket. De mivel ez még mindig nem napi beszédtéma az előítéletek és régi berögződések miatt, a szülők félnek elvinni gyermekeiket pszichológushoz, vagy más segítség  felé fordulni, mert nem akarják bevallani se maguknak se a világnak, hogy a gyermekük beteg, mert rögtön az előítéletek jutnak eszükbe. Bolond, gyagyás, gyenge, rossz nevelést kapott stb. Még a felnőtt, vagy idősebb érintettek is nehezen beszélnek róla, és kérnek profi vagy baráti segítséget. Pedig ez a fajta betegség semmivel sem másabb, mint egy mumsz, vagy egy nátha, kivéve hogy ez nem fertőző! Hasonlítsuk inkább egy lábtöréshez. Azt se hagyná kezeletlenül az ember, van egy oka, ami miatt történt, és ha már megtörtént , akkor helyre kell tenni, hogy később ne okozzon problémát, hisz igen csak fájdalmas. 

Igen, mondjuk ki, igenis fájdalommal, és rosszullétekkel jár, melyek igaz nem köthetőek fizikai betegséghez, mégis ugyanúgy megkeserítik a beteg életét. Befolyásolja esetlegesen mindennapjait, élete alakulását. Többet kéne ezzel a problémával foglalkozni, mint gondoljuk. A legrosszabb, amit tehetnek egy pánikbeteggel, hogy meg próbálják magyarázni neki, hogy ez csak hiszti és semmi baja. Ez nem segítség, ettől csak még jobban erősítik az amúgy is egyre jobban hatalmasodó haszontalanság és elkeseredettség érzését.  Ne nevessünk ki senkit azért, mert neki olyan problémája van, mely pl laboreredmények által nem kimutatható, ez akkor is betegség.

Betegség, melyből ki lehet gyógyulni, szinten lehet tartani, lehet kezelni, sőt meg lehet tanulni magunknak megoldani vagy enyhíteni a tüneteket és azzal járó problémákat. De mindehez nagyon sok türelem, segítség és támogatás szükséges, melyért az érintett fél általában csak az utolsó pillanatban folyamodik, pont azért mert megalázva és elutasítva érzi magát.

Kicsit el lehetne rugaszkodni a rég megváltozott berögződésegtől, át lehet gondolni, hogy mennyi minden nyomja a legtöbb ember vállát. Ahogy elfogadtuk, hogy betegségeinkkel orvoshoz kell fordulni gyógyszerért, kezelésért vagy táppénzes papírért, miért lenne ez más? Sokan azt mondják, ilyen nincs, ez fejben dől el! De pont ez a baj, ha a fej nem működik jól, mit lehet tenni? És attól még, hogy valakinek nem volt egyetlen pánikrohama, sőt nem ismer senkit, akinek volt, bármikor lehet. Nekem sem volt még madulaműtétem, sőt semmilyen műtétem, de ha valakinek szüksége van rá az egészsége érdekében, sosem nevetném ki, mondván, hogy ez baromság, biztos nem figyelt oda, az én mandulám mindig egészséges volt!

Ha többet szeretnétek tudni erről a betegségről, beszéljünk róla, beszéljünk akár részletesebben! Én évek óta küzdök a tüneteivel, melyek néha erősebbek, néha pillanatnyi elgyengülések, de minden tünetmentes napért-hétért-hónapért mérhetetlenül hálás vagyok, mert nagyon nehéz ezzel együtt élni. Nem csak nekem, a környezetemnek is.

Figyeljünk egymásra, és beszéljünk tabuk nélkül!

 22662625_10212222578097509_2118202564_o.jpg

 

Tipp a fáradt, lestrapált lábak ápolására!

Sziasztok,

szeretném már az elején leszögezni, hogy ez nem egy szponzorált poszt, bár a terméket ajándékba kaptam, de nincs semmilyen bartel a háttérben!

Biztos mindenki ismeri a lábedzések, vagy rohangálós napok utáni, vagy esetleg közbeni elnehezedett lábérzetet, amit én kifejezetten gyakran érzek mind a sport, mind a munkám miatt, ahol gyakran hordok pl magasabb sarkú, kényelmetlenebb női cipőket.

Szerintem egyébként is fontos, akár a mindennapok során a  lábak masszírozása és kezelése, főleg, ha valaki sokat használja, legyen az a sport, munka, vagy napi rutin miatt. Én gyakran élek a páros masszázs előnyeivel, de szoktam különböző krémeket is használni, ha vészesebb a helyzet. Biztos sokan ismeritek a lóbalzsamot, ami már 10en-20on éve él a köztudatban, és egyéb izomlazító, vagy kánforos krémek jótékony hatásait. (ilyenkor mindig visszaidéződik fiatalkorom kedvenc emlékeinek és helyeinek egyike, a sporttelep bemelegítő futófolyosója, ahol már belépéskor megcsapott ez az ismerős illat :) )

Mivel a blogom fő vonala, és életem nagyon fontos része a sport, így kaptam egy lehetőséget kipróbálni a Cedralex nevű terméket, mely a lábak frissítését, hidratálását, hűsítését és ápolását ígéri. És igen, amiket ígér, azt be is tartja.

Már a használata közben lehet érezni magának a  bemasszírozásnak  jótékony hatását! A csomagon is fel van tüntetve, hogy a krém nem hagy foltot és nem ragad, ami szerintem nagyon pozitív, ha pl edzés után, vagy munka előtt a gyors öltözködés közben kenjük be  a lábunkat. Tényleg nem marad ragacsos érzés és nem kell várni amíg beszívódik. A hűsítő hatása azonnal észlelhető, emellett a lábamat sem éreztem olyan nehézkesnek, mint átlagosan egy-egy nagyobb lábedzések után. A hidratáló hatásáról pedig csak ódákat tudok zengeni, lekörözi bármelyik testápolómat. Plusz pont, hogy az illata is nagyon kellemmes és frissítő.

Szó mi szó, ez a kis krém biztos helyet kap az edzőtáskámban!

22561243_10212194631478861_508307050_o.jpg

22522549_10212194631438860_373545679_o.jpg

 

 

 

Ismét hódít ősszel a burgundi

Ha igazi őszies megjelenésre vágysz, ne hagyd ki a klasszikus burgundi színt se a ruhatáradból, se a dekorkozmetikai beszerzéseid közül. Évről évre visszaköszön ez a fantasztikus árnyalat, mely tökéletesen képviselteteti magát az őszi trendek között, és minden nőből kicsit kihozza a benne szunnyadó dívát.

Nem is csoda, hisz maga a szín és az elnevezése, Burgundiához, a vörösboráról méltán híres francia tartományhoz köthető. Mely már a 15.század végén is divatközpontnak számított ez az akkor már önálló hercegség. Ezek után nincs is több kérdésünk, jöhet a burgundi árnyalat minden mennyiségben!

Ruhák tekintetében bátran lehet játszani vele, hogy alul vagy felül viseljük ezeket a darabokat, vagy akár rétegezve- keverve.

22426082_10212152115015976_846924928_o.jpg

 

Ne feledkezzünk meg a  kiegészítőkről, ahol most a legjobban hasító vonal a táska, és a csizma:22361427_10212152114975975_191767326_n.jpg

És végül, de nem utolsó sorban a smink, mely a legegyszerűbb szettünket is feldobhatja, főleg ha ezeket a színeket használjuk és kombináljuk! A körömlakkokra már ki se térnék, mert a bejegyzésnek sose lenne vége!

22396579_10212152115055977_1623894371_o.jpg

Nem tudok elfogultság nélkül beszélni erről a gyönyörű őszies színről és nem is akarok, mert szerintem tökéletes és must-have darabja a szezonnak, mely ördögien vagy akár angyalian kiegészíti a megszokott fekete szettjeimet, és azoknak is szuper választás, akik szeretik a színeket, de emellett törekednek az egyszerű/letisztult, monokróm megjelenésre.

 

Hello október!

Új hónap, új haj, új outfit!

Most, hogy beköszöntött az igazi ősz, alig vártam, hogy elővegyem a nagyobbnál-nagyobb pulcsijaimat!

Hétvégén sikerült egyet beszereznem is , ami az eddigieknél is hatalmasabb, melegebb, mégis kényelmes és sportos! Tökéletes szett egy októberi hétvégére a barátokkal, barátoddal, vagy csak egyedül sétálgatva! És ami vicces, hogy igazi boyfriend wear-nek néz ki a férfi-osztályról, de nem, ez most nem az, ez egy női pulcsi, bármennyire is menő!

22219190_10212095078310094_6779059_o.jpg

Emellett az idén hódító balayage festéssel is addig-addig szemezgettem, hogy rászántam magam az újításra, és egy vállig lecsapott laza loknis frizura lett az egyik nagy őszi kedvencem!

22197610_10212095078230092_857647101_o.jpg

22172023_10212095078350095_1153624438_o.jpg

22199134_10212095078270093_2118639517_o.jpg

Műbőr kabát - H&M

Pulcsi - Zara

Harisnya - F&F

Táska - Adidas

Cipő - Cin Cin Amica

Napszemüveg -  H&M

Karika fülbevaló - Taco fashion

 

Hasznos tippek, ha kockás hasra vágysz!

A kerek fenékkel már foglalkoztunk egy régebbi bejegyzés alkalmával, most lássunk egy másik kritikus pontot, ami a has. Ha nem is mindenki kockás, de lapos, formás hasra vágyik. Ezért sokan tesznek is, pl mindennapos kemény haspréseléssel és más különböző hasizomgyakorlatok elvégzésével, diétával, de a kívánt eredmény mégis elmarad. Szinte rejtélyes homály lengi körül a kockás has titkát, viszont egy dologban megegyezhetünk, még pedig, hogy az étkezés nagyon sokat számít a formás izomzat megcsillogtatásában, de legalább ennyire fontos a megfelelő edzésmódszer. Én kivételesen elrugaszkodnék a szokásos 70-30%os teóriától, nálam ez inkább 50-50.

Íme néhány tipp, ami kicsit megváltoztatja majd a hasizomgyakorlatokról kialakult képed!

1. Égess máshogy: A zsírégetés fontos, de nem mindegy, hogy csinálod. Ha egyszerre szeretnéd eltüntetni a nem kívánt 'pufi' rétegeket, és erősítenéd is az izomzatod, akkor mindenképp válassz teljes testet megmozgató gyakorlatokat. Minél több izmcsoportod dolgozik, annál hatékonyabb az edzés. Legjobb gyakorlatok erre a célra pl a burpee, guggolásból felugrás, ugráló kitörés.

2. Elemelés és más súllyal végzendő gyakorlatok: A DL(földről elemelés) az egyik leghatékonyabb feladat arra, hogy megerősítsd a has-törzs és hátizmokat, mivel ezeket végig megfeszítve kell tartanod  miközben végzed a gyakorlatot. A többi súlyemelésre alapuló, vagy súllyal elvégzendő mozgásforma is hatékony, mivel a törzsizmok itt is végig feszülnek, dolgoznak. Hidd el, sokkal többet erősít, mint a felülésfajták hatalmas palettája.

3. Plank-elj: A plank már széles körben, és gyakran végzett feladat, de sokan nem tudják, hogy ennek a gyakorlatnak nem az a lényege, hogy minél kitartóbban tartsd magad karból, hanem hogy miközben alkar vagy akár egykaros támaszban tartod magad, minden izmod feszísd meg erősen. Hasat köldök irányába 'behúzni', popsi, comb megfeszít, lapocka összezár. Ha beesik a csípőd, vagy égbe meredő fenékkel végzed a gyakorlatot, azzal kb csak a válladat terheled, de nem ez az oka, hogy plank-elni kezdtél, igaz?

 r3iff_active-undergarment_clothing_brassiere_undergarment_sports-bra.jpgTovábbi hasznos gyakorlatok még a hasizom formálásához pl: T2B(toes to bar, lábemelés rúdon lógva, lábujjakkal érintve azt, de lehet csak lábat emelni is helyette), bicska(lebegő ülés), ketlebell twist.

Persze ha valaki a hagyományos felülésre esküszik, az is tud hasznos lenni, de érdemes kicsit intenzívebb gyakorlatok felé kacsintgatni, ha igazán látványos eredményt szeretnél elérni. Ha mégis a kicsit 'könnyebb' feladatok mellett tennéd le a voksod, fogadj el egy jótanácsot: figyelj a légzésre! Mikor préseled a hasizmokat, olyankor fújj ki, így hatékonyabb. És tényleg hasizomból dolgozz, ne a nyakadat és a derekadat próbált lendületből, avgy görcsösen emelgetni!

Téveszmék elkerülése végett, nem csak a bizonyos 6-os puttonyos has mutogatásáról szól ez a cikk, hisz a has és törzsizmok erősítése nagyon fontos a gerinc és a helyes tartás miatt is, így nem csak annak ajánlom a fentiek alkalmazását, akik formálódni szeretnének, hanem azoknak is hasznos, akik szimplán szeretnének fittebbek és egészségesebbek lenni!

 

Jó edzést! :)

 

Egyszerű összeállítások a trükkös szeptemberi időhöz!

Egyik szemem sír, a másik nevet, hisz elkezdődött az igazi szeszélyes ősz. A tipikus szeptemberi hetekben sose tudjuk megtippelni, hogy milyen időre számíthatunk pontosan, időjárásjelentés és Appok ide- vagy oda!

Ilyenkor(is) a legegyszerűbb szettekhez szoktam nyúlni, melyeket könnyű variálni, és nehéz velük mellélőni!

Vigyázat, fekete és H&M túladagolás veszélye áll fenn!

21843957_10211994804163303_802242555_o.jpg

Pulcsi - Bershka

Nadrág - New Yorker

Táska - F&F

Cipő - Cosmos City

(soha nem vásárolok ott, de két fantasztikus cipőm is van onnan, nevetségesen olcsón)

 

21844336_10211994804083301_1046268268_o.jpg

Felső - Terranova

Nadrág - Terranova

Táska -  H&M

Cipő - H&M

 

21845754_10211994804123302_717861163_o.jpg

Garbó - Terranova

Bőrkabát - H&M

Szoknya - H&M

Táska - H&M

Cipő - Cin Cin Amica (kínai)

21886641_10211994804043300_112018199_o.jpg

Fehér Garbó - Terranova

Bőrkabát - H&M

Öv - H&M

Farmer - H&M (DIY szétvágtam)

Csizma - H&M

Táska -  H&M

Táskadísz - Ebay

 

Gyors és hatékony edzésterv (nem csak) elfoglaltaknak!

Tökéletes feladatsor, ha nem akarsz órákat tölteni a teremben.

Már többször foglalkoztunk a gyors edzésekkel, mivel a mai rohanó világból kiindulva, gyakori kifogás a 'nincs időm lemenni a terembe' mondat. Nem kell feltétlenül heti 3-4 alkalommal 2 órát tölteni a teremben és egy-egy testrészre koncentrálni az egész programot, de mégis hatásos eredményt érhetsz el, ha a következőhöz hasonló, összetett, és pörgős edzést alkalmazod.

Pl. ahelyett, hogy 15-20 percet töltessz el a futógépen bemelegítés céljából, majd még elvégzel pár saját-testsúlyos gyakorlatot, miért ne kezdenél egy izzasztó-fullasztó gyakorlatokból álló 5 perces feladatsorral?

Kezdésnek kis gimnasztika, átmozgatás után:

10 felülés, 10 fekvőtámasz, 10 guggolás

Eat a feladatsort végezd el ahányszor csak tudod, 5 perc alatt! Garantáltan felnyomja a pulzusod és jól bemelegíti az izületeidet is!

Ezután jöhet is a munka 'oroszlánrésze', azaz az erősítés:

4x8 súllyal guggolás - 4x8 fekvenyomás kézisúllyal

4x8 mérleg tárcsával(lábanként) - 4x8 fej fölé nyomás kézisúllyal

Ami fontos, persze amellett, hogy a gyakorlatokat pontosan és biztosan végezzük, hogy ne tartsunk nagy szüneteket, hisz az edzés direkt úgy van összeállítva, hogy egy-egy lábgyakorlatot kargyakorlat követ, így mindig pihen valamelyik izomcsoportunk :) Plusz így sokkal intenzívebb az edzés és persze gyorsabb is! Ha ezt a tervet követed, biztos nem lesz 45-55 percnél hosszabb az edzés, még akkor sem, ha beleszámítjuk a nyújtást is, ami szintén fontos!

Mindenkinek jó edzést! :)

girl-1031308_960_720.jpg

Őszi bakancslista az egészségért is!

5+1 pont, mely feldobhatja az őszi hideg hónapokat és picit egészségtudatosabb rutinra sarkallnak!

Még el sem kezdődött az igazi hideg, őszi szezon, de már most aktuálissá vált az igény a plusz odafigyelésre, ha az egészségemről van szó.  Összeállítottam egy listát nem csak magamnak az eredményesebb és tudatosabb szezonális életmódváltáshoz.

1. C-Vitamin bevitel minden mennyiségben: bár klapból is szoktam vitaminekat szedni, de megpróbálok még jobban odafigyelni a plusz C-vitamin igényre és pótolni azt. Ha lehet, akkor mindezt természetes formában, gyümölcsök!zöldségek segítségével.

2. Több levest fogyasztani: nem vagyok leves imádó, sőt, de egy egészségügyi probléma miatt kényszerülök őj étkezési szokásokat kialakítani, melyben fontos szerepet játszik a 'lightos' levesek fogyasztása. Így összekötöm a kellemest a hasznossal, megtapasztalok új ízeket és élvezem a forró levesek pozitív hatásait az egyre hidegebb napokon.

3. A filteres teák helyett a kicsit egészségesebb tiszta teafüvekre váltok: kicsit visszatérve az előző ponthoz, a szálas teafüveket szeretném előtérbe helyezni, és a valódi gyümölcsökből készült keverékeket végigpróbálgatni.

4. Szakítok időt a kirándulásra: Nme azt mondom, hogy minden hétvégén túrázni megyek, de rohanó életvitelem mellett tavaly szerintem egy fél napot sem töltöttem új helyek felfedezésével vagy sétálgatással a természetben, így idén ezt bepótolom! :)

5. Veszek egy nagyobb méretű hátizsákot: nem csak a kirándulós tervek miatt, de a sulihoz is sokkal-sokkal praktikusabb, így nem kell a női shopper bag-jeimet szakadásig tömnöm!

5+1: Megkóstolom a Pumpkin Spice Latte-t: Tök vicces fun fact, és lehet nem is írtam le helyesen, de évek óta mindenki ódákat zeng erről a kávékülönlegességről, melyet természetesen a Sturbuck-ban szerezhettek be(tudom én sem támogatom az 1000FT-os kávékat áruló helyeket). Eddig nekem kimaradt, kicsit azért is mert túl 'hipe'-oltnak éreztem, de egye fene, hátha ez lesz az új őszi kedvencem!

 

Tudom, hogy ezek haszontalannak tűnő pici pontok, de ezek valahogy a tavalyi őszi hónapjaimból kiamaradtak, és ha mosollyal töltenek fel, akkor nem feleslegesek! :)

 

Az Y generáció emelkedése és bukása (?)

(Y generáció: 1980-1995 között születettek)

Hol vagytok drága testvéreim, társaim a bajban, jóban? Nem, nem ti, akik már az általános suli óta egy álmot kergettek csak, és mára el is értétek. Tudjátok, átlagosan fizető, gyermekkor óta áhított munka vagy inkább hivatás, család, gyermekáldás, kislakás stb, nem ti! Nektek ugyan jár a pacsi, mert szépen, egyenletesen elértetek mindent, amit megálmodtatok, és ami a nagy könyvben meg volt írva. Minden elismerésem, de most nem utánatok kutatok, kiáltok!

Hol van az az Y generáció, ami felrobbantotta a médiát, agyára ment az ősöknek, felháborította a szomszédokat, érdekelte a fejeseket, és kövezte az utat az utánuk következőknek?

Hol vagytok ti, akik elhittétek, hogy sokkal több van bennetek, mint amit szüleitek és tanáraitok kínkeservesen próbáltak belétek verni? Ti, akik fejjel mentetek a falnak, és belevágtatok bármibe, hangsúlyozom, bármibe? Akik meghökkentő történetekkel töltitek be emlékkönyveinket, mocskosabbnál mocskosabb bulikról, hihetetlen utazásokról, kapcsolatokról(vagy valami olyasféle dolgokról), és amikről még beszélni sem illik. Ti, akik nem elégedtetek meg a munka és a család egyenlő a beteljesüléssel elvvel. Akiknek a legnagyobb félelme a mókuskerék és a béklyó volt.

Igen, most már magatokra ismertek, így indultunk mi, és sokan bár révbe is érhettek volna, azóta is mennek tovább, de sokan elhullottatok. Mi van veletek, elkapott a daráló, elveszett a lendület, vagy a hitetek hagyott el? Miért hallom rengeteg majdnem harmincas vagy épphogy harmincas fiatal felnőttől a következőket?

  • Hol rontottam el?
  • De jó volt akkor!
  • Nem vagyok boldog, mert nem tartok sehol!

Miért panaszkodunk annyit? Miért valljuk be egyre többen, hogy pánikbetegséggel, depresszióval, kétségbeeséssel,levertséggel küzdünk, vagy csak magányosak vagyunk? Elmondom miért, mert beszippantott minket egy gondolat. Egy ijesztő gondolat arról, hogy az utánunk következő nemzedék megelőzött minket, és lehet túl nagyokat álmodtunk. Nem, nem előztek meg, ők csak megálltak az általunk kitaposott, vagy inkább kihisztizett úton, mert valljuk be, kihisztiztük, hisz kibírhatatlanul ragaszkodtunk szabadságunkhoz és vágyainkhoz, melyeket most könnyedén elengedtünk.

Nekem évekbe telt visszatérni a sporthoz és az íráshoz, mert betojtam. Betojtam és elhittem, hogy én talán mégsem vagyok erre képes és nem erre születtem. Hittem a szüleimnek és a környezetemnek, akik aggódásból és féltésből azt mondták, hogy a biztos de szar munkahely jobb, és hogy kedves srác való mellém, 'mert az majd nem hagy el'. Majd rengeteg nosztalgiázás és elmélkedés és persze annál több elkövetett hiba után újra lángra kaptam. Kiálltam a világ elé, és megmutattam, hogy 30 körül is lehet váltani, és menni töretlenül előre. Többel guggolni, mint a testsúlyom, akkor is ha évekkel ezelőtt eltiltottak az orvosok tőle, munkahelyet váltani rettegés nélkül, egyetemi tanulmányba kezdeni, és olyan közönségnek írni, akik nem ismernek, persze én sem ismerem őket. Magabiztosnak lenni minden biztosság nélkül is!

Megosztóak, idegesítőek és álmodozók voltunk, és leszünk is, ne feledjétek! Fel a fejjel, menjetek tovább, akkor is, ha közben egyelőre láthatatlan a cél. Majd együtt megállunk és leülünk a horizontnál, de csak ha már mind elértük!

 

 

Ingruha nőknek, férfi ingből

Egy korábbi bejegyzésemben már bemutattam az alábbi összeállítást, melyben a férfi-női közös gardróbról írtam. De nem tudok elmenni az outfit nélkül szó nélkül, így kap egy külön postot :)

Imádok férfi ruhákat hordani, főleg pulcsikat és oversized felsőket szoktam a férfiosztályról beszerezni, de idén nyáron sikerült szert tennem egy fantasztikus kék férfi ingre, melyet ruhaként szoktam hordani.

21171074_10211838632779116_645325692_o.jpg

 

21222544_10211838632819117_1572815553_o.jpg

INGRUHA - legyferfi.hu webshop

TÁSKA - H&M

ÖV - H&M

ÓRA - GENEVA (Ebay-ről rendeltem maximum 400Ft-ért)

SARU - H&M

NAPSZEMÜVEG - H&M

21191190_10211838632899119_1677533354_o.jpg