Life and Style

The Outsider

Májusi 10 perces edzés kihívásunk 2. hete

2017. május 18. - Az Outsider

Mivel egy korábbi post kapcsán felmerült a kérdés, hogy hasznos-e egy gyors 10 perces edzés beiktatása a napunkba, így ez a májusi kihívásunk lényege. Maradt Rékának a heti 2 termi edzés, plusz az otthoni szokásos feladatsorok helyett mindössze maximum 10 perces edzéstervet kap még mellé 3 alkalommal. + egy bónusz, amit Ő írhat :P

'A kihívás második hetén kicsit alábbhagyott a lendületem, volt olyan nap amikor csak álltam és néztem magam elé, hogy én ezt nem akarom. Utána persze tök jól éreztem magam, de jelenleg úgy érzem, hogy huzamosabb idei biztos nem bírnám ezt csinálni. Bocs a rinyálásért, de elképesztő, hogy tényleg csak 5-10 perces edzéseket csinálok otthon (persze nem győzöm hangsúlyozni, hogy heti két eléggé kemény edzőtermi edzés és sok egyéb dolog mellett), mégis az az érzésem, mintha éjjel-nappal edzenék. Ráadásul kicsit visszatért a kétkedő énem, nem voltam biztos benne, hogy egyáltalán képes vagyok ezt az egész hónapot – pláne teljes erőbedobással – végigcsinálni. 

Ugyanakkor rávettem magam és megcsináltam mind a hat eheti edzést, mert igenis képes vagyok rá! És naná, hogy sikerült megcsinálnom! És ha belenézek a tükörbe, akkor mintha már látnám, hogy ennek a projektnek van is eredménye. Szóval csak azért is végigcsinálom, hogy bebizonyítsam magamnak, hogy nekem ez is megy!'

 

Ezek szerint egyelőre elmondhatjuk, hogy nem tűnik haszontalannak, a pár perces edzések beiktatása életünkbe, mivel ha valami ennyire fárasztó, remélhetőleg hat is :)

Réka fáradt, de szuperül bírja, kitartóbb és egyre fittebb :P

18600648_10210899975953282_1616643996_n.jpg

 

 

 

Őszinte beszámoló a májusi kihívás első hetéről!

#ProjectRéka

Már túl is vagyunk a májusi kihívás első hetén! (a lényeg a rövid, maximum 10 perces edzések tesztelése, hasznos-e vagy sem!1-2 termi edzés mellett otthon is elvégezhető, maximum 10 perces edzések a heti program, egy szünnappal/hét)

Az elején azt hittem, hogy túlvállaltam magam a heti 6 edzéssel (még így is, hogy részben csak rövid, de intenzív edzésekről van szó), de meglepően könnyen ment. Az hagyján, hogy nem hagytam ki egy napot sem, de néhányszor még arra is rá tudtam venni magam, hogy a reggeli zuhanyzás előtt nyomjam le a napi adagot. Ez nálam nagy szó, reggelente iszonyú lassan szedem össze magam, és még az is csak rengeteg kávéval sikerül. A reggeli edzések, szinte egész napra felpörgettek, eddig még nem próbáltam így, de be fogom vezetni! 

A két edzőtermi edzés (hétfő és szerda) utáni napokon azért nehezen beszéltem rá magam az otthoni mozgásra, de kifejezetten jólesett kicsit rádolgozni az izomlázra. A teremben brutális erősítő edzést csináltunk, viszont egyre nagyobb súlyokkal vagyok képes guggolni, ami azért megdobta az önbizalmam és végül sokkal szívesebben álltam neki a gyakorlatoknak. Szóval mind a technikám, mind az erőnlétem fejlődni látszik az eddig lenyomott edzésektől! A külsőt egyelőre próbálom nem annyira figyelni, de hamarosan képpel is jelentkezünk :P

Otthoni feladatként tehát 5-10 perces edzéseket kaptam, néhánynál időre kellett végeznem, vagy a körök között nem tarthattam szünetet. Ez jól bevált módszer nálam, ugyanis még mindig hajlamos vagyok edzés közben leállni haldokolni, ahelyett, hogy felszívnám magam és letolnám egyben az egészet. Amire szintén a héten jöttem rá (még jó, hogy az 'edzőm' ismer, mivel direkt ezért rakta így össze az edzést), hogy esetemben sokkal célravezetőbb kevés ismétlésszámmal, de sok körben végezni a gyakorlatokat.  Azért így is rohadtul fájt, például az egyik nap a különböző plankeket 8 percen keresztül váltogatni (szünet nélkül!!) nagyon nehéz volt, és szerintem nagyon intenzíven át tud dolgoztatni egy pár perces edzés is. Hogy hosszú távon milyen hatásai lesznek? Ezt még nem tudnám megmondani, de mintha látnék magamon változást. A lényeg, hogy vagy hetente többször keveset vagy hetente párszor hosszabb ideig, de mozogjunk minden nap! Ha nekem megy, bárkinek sikerülni fog!

Példának itt van egy 'otthoni' edzésem, ami szó szerint pár perc alatt sikerült, és az izomláz sem maradt el! 

Végre kisütött a nap, így kiszabadultunk a szabadba(sajnos külön-külön), bár nem olyan messze, mivel rövid edzés elé nézve, csak a környékbeli szebb, nyugisabb utcákat tűztem ki helyszínként.

2 perc bemelegítő futás

kb 100 m sprint - kb 100 sétálló kitörés, mindez 3x ismételve (azért írom, hogy kb, mert nyilván nem vagyunk földmérők, hogy pontosan bemérjük az utcán a távot, de azért valamennyire be lehet lőni :D )

Majd a végén egy kis levezető 2 perces futás ismét

 

Akinek van kedve, próbálja ki, tényleg nem vesz sok időt igénybe, a popsiégős másnap garantált, és nem kell hozzá feltétlenül a világ végére menni!

#Réka voltam :)
18491985_10210846803944015_1037628716_n.jpg

Megnyomjuk a májust(is)

Kezdetét veszi a 'nagy', 10 perces edzésprogram teszt!

Májussal elindítottukúj, 4 hetes edzéstervünket

Felmerült a kérdés, hogy segít vagy fejleszt-e bármit is, ha lötyögés helyett beiktatunk nagyon rövid, max 10 perces edzést. Májusban végére járunk a dolognak, azaz a termi edzések mellett otthon heti 1 pihenőnap mellett, minden nap beiktatunk egy-egy maximum 10 perces edzést.

Íme az első:

5 perc AMRAP(annyi ismétlésszám, amennyi csak lehetséges)

10 fekvőtámasz, 10 guggolás, 10 felülés

Egyébként ez a kis feladatsor tökéletes termi edzések előtti bemelegítésnek is, mivel nagyon gyors, és jól átmozgat. Hiába tűnik felháborítóan kevésnek  az 5 perc, mégis aki igazán keményen végigtolja, akár 150-170 ismétlést is képes elvégezni az adott gyakorlatokból ennyi idő alatt (vagy akár többet).

 02_01_bodyweight-training-for-women-1.jpg

Jó edzést! :)

 

Óriás ékszerek, egyszerű szettek

A kevesebb néha több, de nem, ha az idei tavaszi ékszertrendekről beszélünk. Már tavaly is bejöttek a nagy, minden csillámmal megkent nyakékek, mely idén ha lehetséges, még jobban hódít majd. Előjöttek a minél nagyobb méretű fülklipszek, és visszatér a pár évvel ezelőtti nagy kedvenc, a karika karkötők minden mennyiségben.

A legjobb, ha csak ezek az elemek dominálnak egy hétköznapi szettben. Minél basic-ebb egy összeállítás, annál jobban mutat egy-egy feltűnő ékszer!

 

be1ff09836c3acc8b8c660825f3861a9.jpg

how-to-wear-hoop-earrings-like-a-fashion-blogger-big-hoops-earrings.jpg

ad9eef9971052a7fe67a300c5ae88963.jpg

3b1d063300000578-0-image-m-16_1481064876907.jpg

60839262aba8729fe5149a4e72b9ff67.jpg

 

railsginghamtunicshirtdressivankatrumpbootiestoryburchrobinsontotejcrewstatementearrings5.jpg

Napi 10 perc dezés... Hasznos, vagy sem?

Mivel sokaknak jártányi ereje és 1 rövid órányi ideje sem marad a nap végén az edzésre, gyakran postolok rövid, akár 10 perces edzésterveket, gyakorlatsorokat is.

Utoljára, építő kritikaként megkaptam, hogy ennek a 10 perces mozgásnak semmi értelme, nem fejleszt, és maximum a lelkiismeretfurdalásunkat tudjuk elhessegetni vele. Erre mondjuk mindenképp hatásos, kevésbbé érezzük magunkat lustának vagy csalónak, ha egy héten semmi energiánk edzeni, de beiktatunk 1-2 rövidke otthoni feladatsort. Ilyenkor elmondhatjuk magunkról: De én megpróbáltam, legalább nem csak ültem ma!

Én azt nem merném ilyen határozottan kijelenteni, hogy a napi maximum 10 percnyi mozgás haszontalan lenne, mert úgy gondolom, ha másért nem, már azért megéri tényleg, hogy addig sem a tv előtt majszoltuk a chipset, vagy akár almát(amitől szintén mindig szuperegészségesnek tartjuk magunkat, és büszkék lehetünk, hogy legalább nem csokit falunk este lefekvés előtt).

Ám mivel felvetődött a kérdés, hogy valóban haszontalan-e, fejleszt-e valamit, gondoltam egy próbát megér. 4 hetes programként beépítem saját, és Rékám edzéstervébe is!

Terv a következő: májusban marad a megszokott edzésmenetünk, de mellette a kihagyott napokon önsajnálat és lelkiismeret furdalás túltengés helyett beiktatunk egy maximum 10 perces kis otthon elvégezhető szösszenetet. Persze lustaság félegészség, 1 röpke pihenőnapot engedélyezünk majd minden héten! A végén pedig majd meglátjuk, hogy használt-e valamit, tetszett-e egyáltalán, utáltuk-e esetleg, és ajánljuk e őszinte szívvel/tapasztalatból hasonlóan elfoglalt embertársainknak!

Természetesen a folyamatba belátást is adunk majd, végigkövethetitek az ötlet megvalósítását, és persze ki is próbálhatjátok majd az edzéseket! :)

Jó edzést mindenkinek addig is! :)

 

 

*Kép forrása: internet, google kereső. A kép jogait nem én birtokolom, a jogok a tulajdonost illetik.

10 perces, mindenki számára kivitelezhető, szuperpörgős otthoni edzés!

A mai rohanó világban tényleg nem mindig jut idő/energia elmenni az edzőterembe. De ki mondta, hogy otthon 10 perc alatt nem lehet keményet edzeni?

Ha tényleg csak ennyi fér bele a napodba, próbáld ki az alábbi feladatsort! Na jó, hazudtunk, ha még hozzáadjuk a bemelegítést és a nyújtást, akkor 20 perc, de megéri és a kis kuckódat sem kell elhagynod!

50-50 ugráló-kitörés lábanként

40 bicska felülés(lebegőülés, ki hogy szokta meg annó a tesiórákon)

30 fekvőtámasz(akinek nem megy, lehet könnyíteni nyugodtan térdletétellel, női fekvő)

20 guggolás

10 burpee (4 ütemű fekvő)

Az edzés pikantériája, hogy mindössze 10 perces időkereted van végigcsinálni, így jó ha odafigyelsz a stopperre, és tényleg megpörgeted, akár pihenőidő nélkül! Garantáltan úgy fogod magad érezni a végére, mint aki lefutott jó pár kilómétert, vagy brutál súlyokat emelgetett.

Egyébként Rékám és én is kipróbáltuk a feladatsort. Neki a 10 percbe sajnos már nem fért bele az utolsó pár ismétlés burpee, én befejeztem kb 6 perc alatt(egyszer még a gombapörköltet is sikerült közben megkevernem). Jól esett nagyon, levegőt már a bőrömön keresztül sikerült csak vennem, de ha nagyon zsúfolt a hetem, mindig valami hasonlót iktatok be.

Jó edzést! :)

 

Itt a tavasz, gyertek csíkok!

Tökéletes tavaszi szettek a csíkok szerelmeseinek

Minden tavasszal előkapjuk a csíkos outfiteket, hiszen előre készülhetünk a matróz szezonra.

Minding feldob, mindennel hordható, és vidám vistelet ezeken a gyönyörű, szikrázó napokon.

Nézzünk meg pár összeállítást, hogy érdemes hordani csíkos alapdarabjainkat.

Csíkost dzsekivel, bőrkabival, blézerrel. Mikor a csíkos az aláöltöző:

jacket.jpg

Csíkos alul! Miért mindig csak mintás pólókhoz nyúlunk, izgalmasan hat a csíkos nadrág vagy szoknya is:

stripesdown.jpg

Az elmaradhatatlan farmeros összeállítás:

stripeswithfarmer.jpg

Végül, de nem utolsó sorban, hordjunk csíkost- csíkossal, vagy akár más mintával is! Legyünk hozzá elég bátrak, mert az eredmény nagyon dögös:

mixedstripes.jpg

Ez a tavasz igazi bombája! Könnyen feldob bármilyen öltözetet, és gyakorlatilag kiegészítők se kellenek csíkos darabjainkhoz, mert tökéletesen oda vezeti a tekintete, ahova csak szeretnénk! Elég egy ikonikus táska, vagy napszemüveg, és indulhat is a nap!

 

A 'nagy' átváltozás Rékával

Átlagos nő, apró életmódváltással, rövid, de annál hatékonyabb edzésekkel

Szeretném ismét bemutatni imádott barátnőmet, Rékát! Az első dolog, amit el kell, hogy mondjak, hogy mennyire büszke vagyok Rá, és bármennyire elfogult is vagyok, enélkül is látszik a kemény munka, amit szinte nevetséges könnyedséggel végzett el. Ha másért nem, már ezért megérte, mert az én szívem repes az örömtől, hogy hozzásegíthettem az eredményéhez, és továbbra is szeretné velem folytatni a remélhetőleg élvezetes munkát! 

Már 30 felett járó, átlagos alkattal rendelkező hölgyemény, aki mióta ismerem, sose volt megelégedve alakjával. Hol a kilók nem stimmeltek, hol nem volt elég feszes, néha meg csak hisztizett. Kb 1 eve rávette magát, hogy otthon tornázzon, főleg Péntek Enikő edzésprogramját vette igénybe, mely egyébként szerintem is hatásos, 5-6 éve én is ezzel kezdtem újra több év után a mozgást. Emellett semmilyen diétát nem követett, csak próbált 2-3x otthon edzegetni. Videókra, kisebb(3kg-os) kézisúllyal, és saját testsúlyos gyakorlatokkal.

Mikor elindítottam a blogot, már a fejemben volt, hogy kéne egy makeover 'project', és egy percig sem merült fel bennem, hogy ne Ő legyen a szerencsés áldozat. Mikor felhoztam neki a témát, nagyon fitnessguru-szerűen egy koncerten, pár sör és feles mellett, mert igen, nekünk ezt is szabad... Rögtön igent mondott, sőt lelkesnek tűnt, ami később se múlt el szerencsére.

Az általam kiírt edzéseket december elején kezdte, eleinte csak 2 otthoni edzéssel, majd 1 edzőtermi és 1 otthonival. Jelenleg ott tartunk, hogy hetente kétszer jár le konditerembe, ahol főleg a funkcionális részleget támadjuk meg. Egyik alkalommal a héten együtt edzünk, a másikon előre összeállított edzéstervvel megy le, de egyedül. Az otthoni tornát az elmúlt 1 hónapban kicsit elhagytuk, főleg idő és szorgalom hiánya miatt, de lassan visszaáll a régi rend, és Réka megtartja heti 3 edzését. Az étkezésen továbbra sem változtattunk semmit, sőt, néha rá kell szólni, hogy nem eszik eleget!

Ne húzzuk az időt, olvassuk el, mit gondol ő, és főleg hogyan érzi magát :)

Mi volt a kitűzött célod, mikor belevágtunk?

Egy ideje már csinálgattam az otthoni edzéseket, aminek volt eredménye, de szerettem volna edzettebb, feszesebb és formásabb lenni.

Mi volt a legnehezebb?

Az, hogy tudatosítsam magamban, hogy nekem ez sikerülni fog, de ehhez ki kell lépnem a komfortzónámból.

Érzel-e változást a látható eredményeken kívül?

A hozzáállásom nagyon sokat változott. Nem is arról van szó, hogy nehezen veszem rá magam a mozgásra, hanem inkább a kezdeti „én ezt nem tudom megcsinálni, nekem ez nem megy” mentalitást felváltotta az „ezt még nem próbáltam, de jöhet”. Emellett úgy általában magabiztosabbnak és kitartóbbnak érzem magam. Még bőven van mit fejlődnöm ezen a téren, de szerintem jó úton haladok.

Melyik a kedvenc gyakorlatod? Melyiket utálod?

Erre a két kérdésre ugyanazt tudnám válaszolni, mert ami eddig a kedvencem volt azt megutáltam, amit pedig utáltam azt megszerettem.

Viccet félretéve a kettlebelles gyakorlatokat és a guggolást kifejezetten szeretem. A futástól nagyon ódzkodtam, de rájöttem, hogy egész jó dolog. Két gyakorlat van amitől a hideg kiráz, a burpee és a man maker, viszont tudom, hogy mindkettő iszonyat hasznos és nélkülözhetetlen, úgy megdolgoztatják az egész testet, mint kevés másik gyakorlat.

Mik a további terveid, céljaid?

Mindenképpen szeretném tovább folytatni az edzéseket, kíváncsi vagyok, hogy meddig fejlődhetek, mind fizikailag, mind mentálisan. Ezenkívül az étkezésre is szeretnék jobban odafigyelni, például naponta reggelizni és több fehérjét enni.

Mit tanácsolnál annak, aki belevágna hasonlóba?

Nagyon fontos, hogy ne adjuk fel, akkor se ha éppen holtpontunk van, sokkal könnyebb rajta túljutni, mint gondolnánk! A kitartó edzésnek pedig hamar megvan a látható eredménye, ami tovább ösztönöz. Jó, ha van konkrét és rövidtávú célunk (például x időn belül egy-egy gyakorlat ismétlésszámának megduplázása), így a sikerélmény sem várat sokat magára. Ugyanakkor nekem az is nagyon sokat segített, hogy nem egyedül vágtam bele. Amellett, hogy fontos, ha van mellettünk egy hozzáértő, aki segít korrigálni a gyakorlatok közben eleinte elkövetett hibákat, mentálisan is nagy segítség, ha „húz magával”.

 

És ha ennyi nem volt elég, itt az elmúlt csodálatos 3-4 hónap változása képekben!

17793171_10210474255710542_1685712067_n.jpg

 

17760564_10210474255670541_1014544572_n.jpg

Olivia Palermo tavaszias fekete szettjei

Hétköznapi outfitek egy fantasztikus stílusikontól

Mindig imádtam Olivia Palermot, aki attól függetlenül, hogy óriási vagyonnal rendelkezik, és kifejezetten a divat terén lett híres (nem mellékesen ex reality-show szereplő), mégsem rest az örök klasszikusokhoz, és akár tornacsukához is nyúlni.

Íme pár kép, mely inspirációt adhat, hogy a szép napsütéses tavaszi napokon se féljünk teljesen fekete öltözékbe bújni!

a2a6f9b69932d0751f3a646e62dbb7d0.jpg

 

 

gettyimages-631556012_master.jpg

 

 

 

fdf81e0bb347b511922df0aec94f9ab6.jpg

 

b20b1ec99721c89fa00f9cd2a394bbae.jpg

 

olivia-palermo-kurzes-modell-mantel-fransen-schwarz-lederhosen.jpg

Kinek, melyik a kedvence? :)

5 tanács, amit érdemes megfogadni, ha feszes-kerek popsit szeretnél!

A mai világban mindennapos téma a diéta, fitness-életmód, ömlik ránk a médiumokon keresztül a szebbnél szebb és kidolgozottabb testű modellek példája.

Most elárulunk pár nem is annyira rejtett titkot, inkább téveszmét, ami változtathat a fenekedbe vetett hiten.

1. A futás egészséges, de felejtsd el a végtelen km-ekkel való kínlódást, inkább fuss többször rövidebb távot, kirobbanó energiával! Csak nézz meg egy sprinter, és egy hosszutávfutó atlétát, és egyértelmű lesz a különbség a két különböző edzésforma között.

2. Egyél! Nagyon fontos a megfelelő fehérjebevitel, ha izmot szeretnénk építeni. Salátából és magvakból nem fogsz harapnivaló popsit varázsolni!

3. Több guggolás és kitörés, kevesebb kardió! Minden nő hajlamos letáborozni az edzőtermek kardió-részlegén és előszeretettel használják a különböző fitnessgépeket, de többet érsz, ha megpróbálsz edzettségednek megfelelő guggoló és kitörésre alapuló gyakorlatokat végezni!

4. Ha teheted, lépcsőzz! Akár edzésképp, akár napi rutinnak bevezetve válasszuk a lépcsőfokokat a tömött irodai liftek helyett!

5. Használj súlyokat! Hacsak nem valami rémes izületi problémával küzdesz, nyugodtan használj nyúlj nehezebb súlyokhoz edzésed során! Eleinte kérj segítséget hozzértőbbektől, ha szükséges, de semmiképp se félj a súlyok használatától! És nem, nem leszel túl izmos :)

 

 

*kép forrása:  google