Life and Style

The Outsider

The Outsider

Hasznos tippek, ha kockás hasra vágysz!

2017. szeptember 27. - Az Outsider

A kerek fenékkel már foglalkoztunk egy régebbi bejegyzés alkalmával, most lássunk egy másik kritikus pontot, ami a has. Ha nem is mindenki kockás, de lapos, formás hasra vágyik. Ezért sokan tesznek is, pl mindennapos kemény haspréseléssel és más különböző hasizomgyakorlatok elvégzésével, diétával, de a kívánt eredmény mégis elmarad. Szinte rejtélyes homály lengi körül a kockás has titkát, viszont egy dologban megegyezhetünk, még pedig, hogy az étkezés nagyon sokat számít a formás izomzat megcsillogtatásában, de legalább ennyire fontos a megfelelő edzésmódszer. Én kivételesen elrugaszkodnék a szokásos 70-30%os teóriától, nálam ez inkább 50-50.

Íme néhány tipp, ami kicsit megváltoztatja majd a hasizomgyakorlatokról kialakult képed!

1. Égess máshogy: A zsírégetés fontos, de nem mindegy, hogy csinálod. Ha egyszerre szeretnéd eltüntetni a nem kívánt 'pufi' rétegeket, és erősítenéd is az izomzatod, akkor mindenképp válassz teljes testet megmozgató gyakorlatokat. Minél több izmcsoportod dolgozik, annál hatékonyabb az edzés. Legjobb gyakorlatok erre a célra pl a burpee, guggolásból felugrás, ugráló kitörés.

2. Elemelés és más súllyal végzendő gyakorlatok: A DL(földről elemelés) az egyik leghatékonyabb feladat arra, hogy megerősítsd a has-törzs és hátizmokat, mivel ezeket végig megfeszítve kell tartanod  miközben végzed a gyakorlatot. A többi súlyemelésre alapuló, vagy súllyal elvégzendő mozgásforma is hatékony, mivel a törzsizmok itt is végig feszülnek, dolgoznak. Hidd el, sokkal többet erősít, mint a felülésfajták hatalmas palettája.

3. Plank-elj: A plank már széles körben, és gyakran végzett feladat, de sokan nem tudják, hogy ennek a gyakorlatnak nem az a lényege, hogy minél kitartóbban tartsd magad karból, hanem hogy miközben alkar vagy akár egykaros támaszban tartod magad, minden izmod feszísd meg erősen. Hasat köldök irányába 'behúzni', popsi, comb megfeszít, lapocka összezár. Ha beesik a csípőd, vagy égbe meredő fenékkel végzed a gyakorlatot, azzal kb csak a válladat terheled, de nem ez az oka, hogy plank-elni kezdtél, igaz?

 r3iff_active-undergarment_clothing_brassiere_undergarment_sports-bra.jpg



További hasznos gyakorlatok még a hasizom formálásához pl: T2B(toes to bar, lábemelés rúdon lógva, lábujjakkal érintve azt, de lehet csak lábat emelni is helyette), bicska(lebegő ülés), ketlebell twist.

Persze ha valaki a hagyományos felülésre esküszik, az is tud hasznos lenni, de érdemes kicsit intenzívebb gyakorlatok felé kacsintgatni, ha igazán látványos eredményt szeretnél elérni. Ha mégis a kicsit 'könnyebb' feladatok mellett tennéd le a voksod, fogadj el egy jótanácsot: figyelj a légzésre! Mikor préseled a hasizmokat, olyankor fújj ki, így hatékonyabb. És tényleg hasizomból dolgozz, ne a nyakadat és a derekadat próbált lendületből, avgy görcsösen emelgetni!

Téveszmék elkerülése végett, nem csak a bizonyos 6-os puttonyos has mutogatásáról szól ez a cikk, hisz a has és törzsizmok erősítése nagyon fontos a gerinc és a helyes tartás miatt is, így nem csak annak ajánlom a fentiek alkalmazását, akik formálódni szeretnének, hanem azoknak is hasznos, akik szimplán szeretnének fittebbek és egészségesebbek lenni!

 

Jó edzést! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theoutsider.blog.hu/api/trackback/id/tr10012897328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2017.09.28. 09:17:00

A làbemelés és a római-szék a két legintenzívebb gyakorlat, ràadàsul a gyakran elhanyagolt alsó részekere hatnak leginkàbb. A megfelelő diéta nélkül azonban nem lehet szép hasizmot kialakítani...

bigdata 2017.09.28. 11:37:14

Évek óta tolom, már egész biztos kockás a hasam, csak takarásban vannak a kockák:( Mondjuk nem is az esztétikai élményre gyúrok, hanem hátfájásra.

xtlight 2017.09.28. 11:38:06

Ha már hasizomról beszélsz, érdemes lenne megemlíteni a csípőhorpaszizmot. A felülés, lábemelés stb. elsősorban ezt dolgoztatja. Ennek csodás hatása figyelhető meg azokon, akiknek előreborul a medencéjük, mert az alsó hát, fejletlensége miatt nem tud ellentartani.

Treff Bubi 2017.09.28. 16:25:35

Nekem a felfüggeszkedve végzett lábemelések, hintázások váltak be. Védik a hátat, és ezeknél érzem a leginkább az izommunkát (előre és oldalra is). Nem utolsósorban erősítik a marok szorítását, ami minden húzó gyakorlathoz szükséges.

odamondó 2017.09.28. 16:25:37

@xtlight: nem azt dolgoztatja meg. Természetesen ha rosszul végzed a gyakorlatot akkor azt dolgoztatja meg.

Amúgy planknál nem célszerű a fekvőtámasz szerű testtartás. Hatékonyabb ha az ember hátsója egy picivel magasabban van annál.

Treff Bubi 2017.09.29. 10:24:52

Amúgy a plankkel az a bajom csak, hogy önmagában nem dolgoztatja a hasamat, csak ha tudatosan ráfeszítek, de hát azt ugye anélkül is megtehetem, hogy plankolnék (pl. a dugóban araszolva a kocsiban). Szóval nálam abszolút nem has gyakorlat, nem is vettem észre eddig, mit erősít igazán. Az oldalsó plank, az már igen, ott tényleg égnek utána a borda körüli részek.

xtlight 2017.10.12. 15:01:17

@odamondó: Ha rosszul végzed a gyakorlatot?! Ne viccelj már. Bármilyen gyakorlatot csak az tud jól elvégezni, akinek megvan a kellő izomtömege és az agy-izom kapcsolata fejlett. Ez a cikk nem azoknak szól, akik eleve rendelkeznek ezekkel. A többség a csípőhorpaszizmot dolgoztatja felülésnél. Fogadok, hoyg te is, csak nem veszed észre.
süti beállítások módosítása