Life and Style

The Outsider

The Outsider

Őszintén a pánikbetegségről

Beszéljünk róla tabuk nélkül!

2017. október 20. - Az Outsider

Míg egyre több helyről és főleg fiataltól hallom, hogy szorongással, pánikrohamokkal, diszkonfortérzettel és még számos hasonló tünettel küzdenek, mégis a mai napig tapasztalható, hogy a mentális eredetű betegségekről beszélni ciki. És nem csak az érintetteknek, hanem mindenkinek tabutémának számít ez a lassan 'népbetegségnek' titulált probléma. Bár a tünetek betegenként változhatnak, nem minenkire hat ugyanúgy ez a speciális 'állapot', egy valami mindenkiben közös: az elveszettség, a szégyen, és a tehetetlenségérzet.

Régen sem volt ez máshogy, de valószínűleg az egyre jobban rohanó és változó világ csak erősíti az emberekben a megfelelési kényszert és az emiatti szorongásos, pánik tüneteket. De mivel ez még mindig nem napi beszédtéma az előítéletek és régi berögződések miatt, a szülők félnek elvinni gyermekeiket pszichológushoz, vagy más segítség  felé fordulni, mert nem akarják bevallani se maguknak se a világnak, hogy a gyermekük beteg, mert rögtön az előítéletek jutnak eszükbe. Bolond, gyagyás, gyenge, rossz nevelést kapott stb. Még a felnőtt, vagy idősebb érintettek is nehezen beszélnek róla, és kérnek profi vagy baráti segítséget. Pedig ez a fajta betegség semmivel sem másabb, mint egy mumsz, vagy egy nátha, kivéve hogy ez nem fertőző! Hasonlítsuk inkább egy lábtöréshez. Azt se hagyná kezeletlenül az ember, van egy oka, ami miatt történt, és ha már megtörtént , akkor helyre kell tenni, hogy később ne okozzon problémát, hisz igen csak fájdalmas. 

Igen, mondjuk ki, igenis fájdalommal, és rosszullétekkel jár, melyek igaz nem köthetőek fizikai betegséghez, mégis ugyanúgy megkeserítik a beteg életét. Befolyásolja esetlegesen mindennapjait, élete alakulását. Többet kéne ezzel a problémával foglalkozni, mint gondoljuk. A legrosszabb, amit tehetnek egy pánikbeteggel, hogy meg próbálják magyarázni neki, hogy ez csak hiszti és semmi baja. Ez nem segítség, ettől csak még jobban erősítik az amúgy is egyre jobban hatalmasodó haszontalanság és elkeseredettség érzését.  Ne nevessünk ki senkit azért, mert neki olyan problémája van, mely pl laboreredmények által nem kimutatható, ez akkor is betegség.

Betegség, melyből ki lehet gyógyulni, szinten lehet tartani, lehet kezelni, sőt meg lehet tanulni magunknak megoldani vagy enyhíteni a tüneteket és azzal járó problémákat. De mindehez nagyon sok türelem, segítség és támogatás szükséges, melyért az érintett fél általában csak az utolsó pillanatban folyamodik, pont azért mert megalázva és elutasítva érzi magát.

Kicsit el lehetne rugaszkodni a rég megváltozott berögződésegtől, át lehet gondolni, hogy mennyi minden nyomja a legtöbb ember vállát. Ahogy elfogadtuk, hogy betegségeinkkel orvoshoz kell fordulni gyógyszerért, kezelésért vagy táppénzes papírért, miért lenne ez más? Sokan azt mondják, ilyen nincs, ez fejben dől el! De pont ez a baj, ha a fej nem működik jól, mit lehet tenni? És attól még, hogy valakinek nem volt egyetlen pánikrohama, sőt nem ismer senkit, akinek volt, bármikor lehet. Nekem sem volt még madulaműtétem, sőt semmilyen műtétem, de ha valakinek szüksége van rá az egészsége érdekében, sosem nevetném ki, mondván, hogy ez baromság, biztos nem figyelt oda, az én mandulám mindig egészséges volt!

Ha többet szeretnétek tudni erről a betegségről, beszéljünk róla, beszéljünk akár részletesebben! Én évek óta küzdök a tüneteivel, melyek néha erősebbek, néha pillanatnyi elgyengülések, de minden tünetmentes napért-hétért-hónapért mérhetetlenül hálás vagyok, mert nagyon nehéz ezzel együtt élni. Nem csak nekem, a környezetemnek is.

Figyeljünk egymásra, és beszéljünk tabuk nélkül!

 22662625_10212222578097509_2118202564_o.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theoutsider.blog.hu/api/trackback/id/tr5413037938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HeniP · http://ujeletadilihazban.blogspot.com 2017.10.21. 08:09:16

Szia! Elnézést, hogy offolok, de olvashatatlan a betűtípusod. Érdekelne a cikk, de szerintem több olvasód is lehetne, ha ezen simítanál :)

Exploiter 2017.10.21. 08:17:17

Akinek már volt hasonló tapasztalata, nem neveti ki, sok sikert.
Tényleg kemény tud lenni.
Az, hogy tabu lenne, szerintem túlzás, ismerek személyesen öt embert is, mind intelligens, a legtöbbjük erős akaratú, céltudatos ember, akár vezetők, én akkor jutottam el odáig, amikor egyszerűen széthajtottam magam.
Szóval aki arról beszél, hogy elhagyod magad, az csak sosem érezte még, milyen ez.

Az Outsider 2017.10.21. 13:23:36

@HeniP: szia, tipp egy megfelelőbb típus esetleg? Köszi szépen!

Ès köszi a többi kommentet is!!! :)

DFK 2017.10.21. 13:24:39

Bizony komoly dolog ez. Sok türelem, megértés és kitartás kell ahhoz, hogy legalább kordába tudd tartani.

tibsi 2017.10.21. 22:18:16

Mi volt a probléma a hozzászólásommal?

Az Outsider 2017.10.21. 22:21:18

@tibsi: volt ma egy kis technikai problémám a kommentek engedélyezésével, most is csak emailen keresztül sikerült, de ha visszakeresem, ígérem publikálom :) Egyébként sem szoktam kommenteket elutasítani, maximum ha annyira ordenàré a stílusa! Elnézést a kellemetlenségért és mihamarabbi korrekció folyamatban :)

tibsi 2017.10.22. 09:14:08

Mint "gyakorló" pánikbeteg, ki merem jelenteni, hogy nem klasszikus értelemben vett lelki betegségről van szó. Az agyban valamilyen hormonszint megváltozik, amit az agy tévesen dolgoz fel, a szervezetet ért támadásnak véli. Ez a pánikroham. Nálam az orvosok egy nagyon ritka jelenséghez kapcsolták a roham kiváltódását. Az egyik szívbillentyűm nem zár jól, ezért a vér áramlása a szívben nem ideális. Ezt a - másoknál is gyakori, de legtöbbször jelentéktelen - rendellenességet az agyam túlreagálja. Sajnos már volt szerencsém jó pár enyhe-közepes ill. egy nagyfokú rohamban is. Az utóbbit kísérő halálfélelem (pontosabban ez nem félelem , hanem magának a rövidesen bekövetkező, biztos "meghalásnak" az érzése) a valaha volt legdurvább dolog, amit átéltem. Már tudom, hogy milyen érzés lesz meghalni, ha eljön az ideje. Azt megfigyeltem, hogy ezek a rohamok inkább stresszmentes időszakban jelentkeznek, amikor "leereszt" az ember. Az orvosok a kábító Frontine nevű gyógyszeren kívül semmit sem tudtak ajánlani, én viszont találtam egy -enyhén tuningoló hatású, de nem kábító! - gyógynövény kapszulát, amiből napi egy darab teljesen tünetmentesen tart. Nem hiszek semmiféle csodaszerben, de ez nálam tényleg hat. A nyáron próbáltam ritkítani az adagját, ami nem jól sült el: egy 10 napon át tartó - állandóan fennálló - közepes fokú pánik tört rám. A járás is nehezemre esett! Aztán egyik pillanatról a másikra rendbe jöttem, már szaladni is tudtam hegynek felfelé!
Szóval szó sincs itt hisztiről meg lelkizésről, ez egy olyan szervi betegség, aminek nem hogy a gyógyítását, de még a hatásmechanizmusát sem ismerik pontosan az orvosok. Remélem, hogy csak egyelőre...
süti beállítások módosítása